Τώρα ιατρείο και στην Θεσσαλονίκη


Ο παιδοουρολόγος Κος Ζουπάνος Γεώργιος πραγματοποιεί εξετάσεις και στη Θεσσαλονίκη


Επόμενο ιατρείο 4 & 5 Οκτωβρίου 2024
 

 

Τώρα ιατρείο και στην Κρήτη


Ο παιδοουρολόγος κος. Ζουπάνος Γεώργιος πραγματοποιεί εξετάσεις και στη Κρήτη στο διαγνωστικό κέντρο “ΚΝΩΣΟΣ”.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ »

Επόμενο ιατρείο 20 & 21 Σεπτεμβρίου 2024
 

 

ΟΡΙΣΜΟΣ

Κιρσοκήλη είναι η διόγκωση του φλεβικού συστήματος του όρχι, δηλαδή η ανάπτυξη κιρσών στο φλεβικό δίκτυο του οσχέου (σακουλιού που περιέχει τους όρχεις). Η κιρσοκήλη είναι ακόμα και σήμερα η πρώτη σε συχνότητα αιτία υπογονιμότητας στον άνδρα. Μέχρι πρόσφατα, η πιο συνηθισμένη διάγνωση ήταν όταν το υπογόνιμο ζευγάρι εξεταζόταν για το πρόβλημα του. Σήμερα, με την σωστότερη παρακολούθηση των παιδιών από τους παιδιάτρους, η διάγνωση γίνεται συχνά στην παιδική και εφηβική ηλικία.

 

ΓΕΝΙΚΑ

Η κιρσοκήλη αναπτύσσεται σχεδόν πάντα στον αριστερό όρχι, λόγω ανατομικών ιδιαιτεροτήτων του φλεβικού συστήματος του αριστερού όρχι. Η συσσώρευση αίματος γύρω από τον όρχι, είτε μέσω της υπερθέρμανσης του, είτε λόγω άλλων, ίσως αγνώστων ακόμα αιτιών, δημιουργεί πρόβλημα στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων και κατ’επέκταση υπογονιμότητα. Προκαλεί επίσης καθυστέρηση στην ανάπτυξη του σύστοιχου όρχι σε σχέση με τον ετερόπλευρο.

Φυσικά στην παιδική και εφηβική ηλικία, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι το σπέρμα του αυριανού άνδρα, μετά από 10-30 χρόνια, όταν το χρειαστεί.

Σε αυτές τις ηλικίες λοιπόν, χειρουργούμε την κιρσοκήλη εκείνη που μέσω του μεγάλου όγκου της, έχει πολλές πιθανότητες να αλλοιώσει το μεθαυριανό σπέρμα ή έχει ήδη προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του όρχι, πράγμα το οποίο φαίνεται στο υπερηχογράφημα.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Η κιρσοκήλη πιστοποιείται με υπερηχογράφημα-Doppler των σπερματικών αγγείων, μια εξέταση η οποία είναι εύκολη και συγχρόνως μετρά τον όγκο των όρχεων.

 

ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η κιρσοκήλη εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 9 ετών και χειρουργείται σε όποια ηλικία γίνει τέτοιου όγκου, που απαιτείται επέμβαση.

 

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Κατά την επέμβαση αποκατάστασης της κιρσοκήλης, απολινώνεται (διακόπτεται η συνέχεια) της κυρίας σπερματικής φλέβας, που είναι υπεύθυνη στο 95% των περιπτώσεων της υπερτροφοδοσίας του αριστερού φλεβικού ορχικού δικτύου. Κατ’επέκταση τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης αυτής είναι γύρω στο 95%.

Η επέμβαση γίνεται μέσω μιας μικρής τομής στο κάτω μέρος της κοιλιάς και δεν απαιτεί νοσηλεία. Το παιδί εξέρχεται του νοσοκομείου 2-3 ώρες μετά την επέμβαση. Το δέρμα ράβεται με πλαστική ραφή και δεν αφήνει κακαίσθητες ουλές.