Τώρα ιατρείο και στην Θεσσαλονίκη


Ο παιδοουρολόγος Κος Ζουπάνος Γεώργιος πραγματοποιεί εξετάσεις και στη Θεσσαλονίκη


Επόμενο ιατρείο 17 & 18 Μαΐου 2024
 

 

Τώρα ιατρείο και στην Κρήτη


Ο παιδοουρολόγος κος. Ζουπάνος Γεώργιος πραγματοποιεί εξετάσεις και στη Κρήτη στο διαγνωστικό κέντρο “ΚΝΩΣΟΣ”.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ »

Επόμενο ιατρείο 24 & 25 Μαΐου 2024
 

 

Η παιδοουρολογία είναι η ειδικότητα που ασχολείται με τα ουρολογικά προβλήματα των παιδιών. Καλύπτει δηλαδή την χειρουργική των οργάνων του ουροποιητικού (νεφροί, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη και ουρήθρα) αγοριών και κοριτσιών και του γεννητικού-αναπαραγωγικού συστήματος των αγοριών (πέος, όρχις, επιδιδυμίδα, σπερματικός πόρος, σπερματικά αγγεία και σπερματικές λήκυθοι).

Οσο και να φαίνεται περίεργο, αποτελεί περίπου το 60% της χειρουργικής των παιδιών και αυτό διότι οι συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιογεννητικού συστήματος μαζί με τις συγγενείς ανωμαλίες του καρδιαγγειακού είναι οι πιό συχνές του οργανισμού μας.
Συγγενής είναι η ανωμαλία με την οποία γεννιώμαστε (λάθος κατασκευής κατά την διάρκεια της εμβυϊκής ζωής) ενώ κληρονομική είναι η ανωμαλία που φέρουν οι γονείς και με συγκεκριμένο χρωμοσωμιακό τρόπο μεταβιβάζουν στα παιδιά τους.
Η παιδοουρολογία έκανε τα τελευταία χρόνια μεγάλες προόδους.
Η κυριότερη ώθηση δώθηκε από την ανάπτυξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής (χειρουργική χωρίς τομές, μέσω των φυσιολογικών οδών από όπου εξέρχονται τα ούρα, δηλαδή την ουρήθρα). Πολλές παθήσεις που παλαιότερα απαιτούσαν βαριές ανοικτές χειρουργικές επεμβάσεις, με πολλές μέρες νοσηλεία όπως η παλινδρόμηση των ούρων, η στένωση της ουρήθρας, η ουρητηροκήλη κ.λ.π. χειρουργούνται σήμερα ενδοσκοπικά, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας αλλά το κυριότερο ανώδυνα για τα παιδιά και τους γονείς τους, σχεδόν πάντα χωρίς νοσηλεία.
Επανάσταση στην παιδοουρολογία έφερε επίσης η διάγνωση πολλών σοβαρών προβλημάτων του ουροποιητικού από τα προγεννητικά υπερηχογραφήματα, που κάνουν πλέον συστηματικά όλες οι γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ετσι τα νεογέννητα μπαίνουν αμέσως μετά την γέννηση σε ειδικά πρωτόκολλα παρακολούθησης και δεν κάνουν τις τόσο δυσάρεστες ουρολοιμώξεις μετά τις οποίες γίνονταν παλαιότερα η διάγνωση των προβλημάτων αυτών. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν χάνεται σιωπηλά η νεφρική λειτουργία και οι περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας που οφείλονται σε συγγενή προβλήματα των νεφρών και των αποχετευτικών των ούρων οδών, έχουν μειωθεί σημαντικότατα.
Πρόοδος σημαντική σημειώθηκε επίσης στις χειρουργικές τεχνικές επεμβάσεων οι οποίες παραμένουν πάντα «ανοικτές» όπως οι επεμβάσεις για κρυψορχία, υποσπαδία, φίμωση, υδροκήλη κ.λ.π.
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε επίσης άλλαξαν. Τα ράμματα απορροφώνται πλέον από τον οργανισμό και δεν χρειάζονται «κόψιμο». Οι καθετήρες είναι πλέον από 100% σιλικόνη και δεν ερεθίζουν τις ουροφόρες οδούς.
Η πρόοδος της παιδοαναισθησιολογίας, βοήθησε επίσης στο να έχουν γίνει πλέον ακίνδυνες μεγάλης διάρκειας αναισθησίες σε πολύ μικρά παιδιά ή σε παιδιά με σοβαρά προβλήματα όπως καρδιολογικά και νευρολογικά. Το κυριότερο είναι ότι οι περισσότερες παιδοουρολογικές χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται πλέον υπό ειδικές γενικές αναισθησίες, δοσμένες από εξειδικευμένους παιδοαναισθησιολόγους, που δεν απαιτούν νοσηλεία και έτσι τα παιδιά πολύ λίγες ώρες μετά, γυρίζουν ασφαλή στο σπίτι τους.