ΓΕΝΙΚΑ


Όταν ένα παιδί γεννιέται με έναν όρχι ή χάνει τον ένα όρχι κατά την διάρκεια της ζωής του, είναι δυνατόν να τοποθετήσουμε εντός του οσχέου μια πλαστική πρόθεση για αισθητικούς αλλά κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Ενας νέος άνδρας με έναν όρχι μπορεί να νιώθει μειονεκτικά με αποτέλεσμα να αναπτύξει κακή εικόνα του εαυτού του. Αυτό μπορεί να του αφαιρέσει ένα μεγάλο μέρος της αυτοπεποίθησης του και να τον οδηγήσει στην σεξουαλική απομόνωση.

Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και μια κακή κριτική της αισθητικής του αλλά και των δυνατοτήτων του εκ μέρους της παρτενέρ του. Σήμερα οι νεαρές κοπέλες, ιδίως σε στιγμές σύγκρουσης, δεν έχουν σε τίποτα να προσβάλουν την ανδροσύνη του ταιριού τους αλλά και να μεταφέρουν με τον χειρότερο τρόπο στην ευρύτερη παρέα το «κουσούρι» ενός νέου ανδρός. Φυσικά και ένας άνδρας μπορεί να ζήσει μια ζωή χαρισάμενη, δυνατή και παραγωγική με έναν όρχι αλλά αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει όλος ο κόσμος.

Ο άνδρας που γεννήθηκε με έναν όρχι ή έχασε έναν όρχι κατά την διάρκεια της ζωής του, έχει πρακτικώς τις ίδιες πιθανότητες να είναι σεξουαλικά ακέραιος και γόνιμος με τους άλλους άνδρες που έχουν δύο όρχεις.

Τα ανωτέρω μας κάνουν να προτείνουμε την τοποθέτηση μιας πρόθεσης, η οποία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά μεγέθους και σκληρότητος με έναν φυσιολογικό όρχι και αυτό είναι σχεδόν πάντα αποδεκτό από τους γονείς αλλά και τα ίδια τα νεαρά αγόρια. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να βλέπουμε νεαρούς 18 και 20 ετών στο ιατρείο που ζητούν οι ίδιοι από τους γονείς τους να συνενέσουν στην επέμβαση τοποθέτησης πρόθεσης.


ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΟΡΧΙ

  1. ΑΓΕΝΕΣΙΑ ΟΡΧΙ
    Ένα αγόρι μπορεί κάλλιστα να γεννηθεί χωρίς έναν από τους δύο όρχεις.
    Το υπερηχογράφημα θέτει μια πρώτη διάγνωση αγενεσίας του ένα όρχι αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Οι δυνατότητες ακρίβειας των υπερήχων ακόμα και στα πιο έμπειρα χέρια, δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 90-95%. Στις περιπτώσεις αψηλάφητου όρχι με υπερηχογράφημα που δεν βρίσκει όρχι, είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε την αγενεσία του με μια χειρουργική εξερεύνηση, η οποία μπορεί να είναι και λαπαροσκοπική. Μόνο τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν γεννήθηκε ένας όρχις. Όλα αυτά επειδή είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να διαφύγει της διάγνωσης η ύπαρξη ενός ενδοκοιλιακού όρχι πάνω στον οποίο μπορεί  να αναπτυχθεί αργότερα καρκίνος. Ο καρκίνος του όρχι είναι καρκίνος των νέων ανδρών 18-35 ετών και όσο και αν η χημειοθεραπεία σήμερα είναι πολύ αποτελεσματική για τις νεοπλασίες των όρχεων, δεν είναι αποδεκτό να υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.
     
  2. ΣΥΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΡΧΙ (Ιδε κεφάλαιο συστροφή του όρχι)
    Η συστροφή του όρχι μπορεί να συμβεί κατά την διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής με αποτέλεσμα το αγόρι να γεννιέται με έναν ατροφικό ήδη όρχι, ο οποίος σχεδόν πάντα ευρίσκεται εντός του οσχέου (σακούλι που περιέχει τους όρχεις). Η διάγνωση γίνεται αμέσως μετά την γέννηση με την κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα-doppler. Σε αυτές τις περιπτώσεις, περίπου 6 μήνες μετά την γέννηση, γίνεται η χειρουργική στερέωση του ετερόπλευρου καλού όρχι, ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει και αυτός από συστροφή. Η επέμβαση αυτή είναι απλή, γίνεται κάτω από μια ελαφρά γενική αναισθησία, η οποία μας επιτρέπει να αφήσουμε το παιδί να γυρίσει σπίτι του 2-3 ώρες μετά.

    Η συστροφή όμως μπορεί να γίνει και μετά την γέννηση. Εάν το παιδί δεν χειρουργηθεί εγκαίρως όπως επισημαίνουμε στο κεφάλαιο «συστροφή του όρχι», ο όρχις μπορεί να ατροφήσει και να γίνει εξαιρετικά ρικνός.
     
  3. ΟΓΚΟΙ ΤΟΥ ΟΡΧΙ
    Οι όγκοι του όρχι είναι ευτυχώς σπάνιοι στην παιδική ηλικία αλλά απαιτούν την αφαίρεση του όρχι και την ιστολογική του εξέταση.
     
  4. ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ-ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ
    Ευτυχώς τα ατυχήματα που προκαλούν απώλεια όρχι στην παιδική ηλικία είναι πολύ σπάνια.


Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Γίνεται υπό γενική αναισθησία και εάν υπάρχει ατροφικός όρχις, αυτός αφαιρείται με την ίδια χειρουργική συνεδρία. Η τομή γίνεται στην βουβωνική χώρα και ποτέ στο όσχεο διότι τότε η παραμικρή μόλυνση της τομής προκαλεί απόρριψη του όρχι προς τα έξω.

Η επέμβαση διαρκεί 45-90 λεπτά ανάλογα με το εάν χρειάζεται αφαίρεση του ατροφικού όρχι και ανάλογα με το εάν έχουν προηγηθεί άλλες επεμβάσεις στην ίδια περιοχή που δυσκολεύουν την προσπέλαση.

Η επέμβαση είναι σχετικά ανώδυνη και δημιουργεί αποδεκτές ενοχλήσεις για 2-3 ημέρες μετεγχειρητικώς.

ΗΛΙΚΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η επέμβαση τοποθέτησης πρόθεσης όρχι γίνεται από 13 έως 15 ετών, ανάλογα με την γενικότερη ανάπτυξη του παιδιού αλλά και την ανάπτυξη του καλού ετερόπλευρου όρχι. Τοποθετείται τότε μια πρόθεση σε μέγεθος αντίστοιχο με το τελειωτικό μέγεθος του καλού όρχι.

Παλαιότερα υπήρχε η «μόδα» του να τοποθετούμε σε μικρότερη ηλικία μια μικρή πρόθεση και να την αλλάζουμε προς την ηλικία των 15 ετών με μια μεγάλη. Προσωπικά δεν συμφωνώ με τέτοιου είδους πρακτικές που πολλαπλασιάζουν τις χειρουργικές επεμβάσεις.

ΤΙ ΛΕΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Όταν τα παιδιά δεν είναι ενήμερα μπορούμε να τους πούμε ότι κατεβάζουμε τον όρχι στην θέση του και αργότερα, όταν ξέρουν ότι δεν μειονεκτούν σε τίποτα έναντι των φίλων τους, να τους αναφέρουμε ότι ο ένας όρχις είναι πρόθεμα.

Τις περισσότερες όμως φορές τα παιδιά είναι ενήμερα και αποδέχονται με ευχαρίστηση την αισθητική αποκατάσταση.

ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, έχουμε αγόρια στα οποία λείπουν και οι δύο όρχεις. Στα παιδιά αυτά μπορούμε να τοποθετήσουμε δύο πλαστικές προθέσεις.
Η εφηβεία τότε προκαλείται στην κατάλληλη ηλικία φαρμακευτικά, με την παρέμβαση ειδικού παιδοενδοκρινολόγου, ο οποίος παρακολουθεί και την μεταγενέστερη συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη όπως το διαβητικό παιδί έχει μόνιμη θεραπεία υποκατάστασης με ινσουλίνη.

Οι άνδρες αυτοί περιμένουν την ημέρα που θα μπορούμε να τεκνοποιήσουμε με το δικό μας DNA χωρίς σπερματοζωάρια και η έλευση αυτής της ημέρας δεν θα αργήσει να έλθει. Το DNA θα λαμβάνεται από οποιοδήποτε κύτταρο του οργανισμού του ανδρός και θα δημιουργείται εξωσωματικά έμβρυο με το ωάριο της συζύγου του, το οποίο θα εμφυτεύεται στην μήτρα της γυναίκας.

Pediatric Urology
and Endocrine Clinics

Weather in Athens