Τώρα ιατρείο και στην Θεσσαλονίκη


Ο παιδοουρολόγος Κος Ζουπάνος Γεώργιος πραγματοποιεί εξετάσεις και στη Θεσσαλονίκη


Επόμενο ιατρείο 24 & 25 Ιουνίου 2022
 

 

Τώρα ιατρείο και στην Κρήτη


Ο παιδοουρολόγος κος. Ζουπάνος Γεώργιος πραγματοποιεί εξετάσεις και στη Κρήτη στο διαγνωστικό κέντρο “ΚΝΩΣΟΣ”.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ »

Επόμενο ιατρείο 13 & 14 Μαϊου 2022
 

 

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΕΡΑΣΕ !

 

Η ζωή των παιδιών αυτήν την εποχή σηματοδοτείται από την επιστροφή στο σχολείο και τους παιδικούς σταθμούς.

 

Η θερμοκρασία υποχωρεί και οι ουρολοιμώξεις γίνονται λιγότερο συχνές. Ενώ όμως εξαφανίζονται σιγά σιγά οι παράγοντες κινδύνου του καλοκαιριού, έρχεται το σχολείο με τους δικούς του κινδύνους πρόκλησης ουρολοιμώξεων και βαλανοποσθίτιδας (τοπική λοίμωξη της βαλάνου του πέους και της ακροποσθίας που την καλύπτει). Οι κοινές τουαλέτες δεν αποτελούν τόσο μεγάλο κίνδυνο όσο τα άπλυτα χέρια που έρχονται σε επαφή με αυτές ή άλλες εστίες μόλυνσης και μετά με τα γεννητικά όργανα των παιδιών.

Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά να πλένουν συχνά και ΚΑΛΑ τα χέρια τους με άφθονο σαπούνι ή με ειδικά αντισηπτικά υγρά ή μαντηλάκια. Καλό είναι με ένα αντισηπτικό μαντήλι να καθαρίζουν το καπάκι της τουαλέτας εάν είναι συνηθισμένα να κάθονται σε αυτό.

Τα παιδιά πρέπει να ουρούν απαραιτήτως το αργότερο κάθε 3 ώρες ούτως ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες ουρολοίμωξης, ιδίως σε παιδιά με γνωστά ανατομικά προβλήματα όπως π.χ. η περίφηση παλινδρόμηση των ούρων.

Στο διάλειμμα όμως συνήθως παίζουν και αμελούν να πάνε στις τουαλέτες. Εάν τους έλθει αίσθηση για ούρηση, αργότερα, στο μάθημα οι δάσκαλοι συχνά τους το απαγορεύουν. Ετσι μπορεί άνετα το παιδί να μείνει χωρίς να ουρήσει 5 ή 6 ώρες ή ακόμα και περισσότερες στα ολοήμερα σχολεία.

Τα παιδιά με την βοήθεια των γονέων και των εκπαιδευτικών πρέπει να εντοπίζουν το «μεσαίο» διάλειμμα που κόβει το πρωινό στα δύο και να πηγαίνουν να ουρούν ακόμα και χωρίς να έχουν νιώσει την ανάγκη για ούρηση. Στα ολοήμερα θα πρέπει απαραιτήτως να εντοπιστεί και δεύτερο διάλειμμα «ούρησης».

Από το να μην ουρούν τα παιδιά κάθε τρεις ώρες, είναι σαφώς προτιμότερο να πηγαίνουν σε βρώμικες τουαλέτες.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Μάθετε τα παιδιά σας να κάνουν τα κακά τους πάντα στο σπίτι.

Το παιδί πρέπει να αφοδεύει μια φορά την ημέρα τουλάχιστον. Το ιδανικό είναι να το κάνει την ίδια ώρα, μια ώρα που είναι πάντα στο σπίτι. Δεν είναι σωστό ούτε εύκολο να τους έρχεται η ανάγκη στο σουπερ μάρκετ, στην πλατεία που παίζουν, στο σινεμά, στο σχολείο κ.λ.π.

Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουμε την δυσκοιλιότητα αλλά και τις βρώμικες τουαλέτες στο σχολείο και μειώνουμε τις πιθανότητες ανάπτυξης ουρολοίμωξης.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Φυσικά χειμώνα-καλοκαίρι είναι απαραίτητος ο σωστός καθαρισμός των γεννητικών οργάνων των παιδιών κάθε βράδυ στο σπίτι, στο επίσημο μπάνιο της ημέρας.

Στα κορίτσια το αιδοίο πρέπει να καθαρίζεται με ανοικτά χείλη και στα αγόρια η βάλανος με κατεβασμένη την ακροποσθία (πετσάκι που καλύπτει την κεφαλή του πέους των αγοριών)  πάντα με ειδικά  καθαριστικά – προϊόντα με ουδέτερο κατάλληλο PHειδικά για τον βλεννογόνο των γεννητικών οργάνων, ούτως ώστε να μην υπάρχουν τοπικές ενοχλήσεις  και ερεθισμοί.